Η Συνηγορία, δηλαδή η συλλογική διεκδίκηση και παρέμβαση προς την Πολιτεία για ζητήματα που αφορούν την πολιτιστική και κοινωνική καινοτομία και τους φορείς της, υπήρξε εξ αρχής ένας από τους βασικούς στρατηγικούς στόχους της κοινής δράσης των μελών του Δικτύου Culture for Change.
Στα πλαίσια του Δικτύου, δραστηριοποιείται μία διαρκής Επιτροπή Συνηγορίας και κατά καιρούς, ανάλογα με τις ανάγκες, ενεργοποιούνται ad hoc ομάδες εργασίας για κρίσιμα ζητήματα, νομοσχέδια και παρεμβάσεις που σχετίζονται με τους σκοπούς του Δικτύου.
Έτσι, για παράδειγμα, η ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε εν όψει της διαβούλευσης επί του νομοσχεδίου και μετέπειτα νόμου 4873/2021 του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Προστασία του εθελοντισμού, ενίσχυση της δράσης της Κοινωνίας των Πολιτών, φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση της κοινωφελούς δράσης των Ο.Κοι.Π. και λοιπές διατάξεις.» συμμετείχε στην άτυπη ομάδα Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών που συστήθηκε, συμμετείχε στην επεξεργασία του Υπομνήματος που απεστάλη προς τους αρμόδιους φορείς και υπέβαλε αναλυτικά σχόλια στην πλατφόρμα της διαβούλευσης επί του ανωτέρω νομοσχεδίου. Επιπλέον, δεδομένης της μη συμπερίληψης σχεδόν ουδενός από τα σχόλια αυτά στο τελικό κείμενο που εισήχθη προς ψήφιση στη Βουλή, συνυπέγραψε και σχετική Κοινή Δήλωση από κοινού με 302 Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών.
Πιο πρόσφατα, το Δίκτυο, είχε την τιμή να προσκληθεί, με είκοσι ακόμα Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, στο στάδιο της κλειστής διαβούλευσης επί του Σχεδίου Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών που συγκροτήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του Ιδρύματος. Μέσα από μία συμμετοχική εσωτερική διαδικασία μεταξύ των μελών του, υπέβαλε τεκμηριωμένες απόψεις, σχόλια και προσθήκες ανά κεφάλαιο στο υπό επεξεργασία Σχέδιο Δράσης που παρουσιάστηκε επίσημα - κατόπιν και ανοιχτής διαβούλευσης - στις 27-11-2024.
Το «Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών», αφού παρουσιάζει αφενός μία ολοκληρωμένη αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης στην Ελλάδα σχετικά με την Κοινωνία των Πολιτών, εμπλουτισμένη και από στοιχεία έρευνας του ΙΟΒΕ (2023) και αφετέρου Καλές Πρακτικές άλλων χωρών, διαρθρώνεται γύρω από 3 βασικά κεφάλαια / πεδία δράσης: 1. Βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελλάδα, 2. Ενίσχυση του οικονομικού οικοσυστήματος της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελλάδα και 3. Κατευθυντήριες γραμμές για την αυτορρύθμιση της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελλάδα ιδίως σε ζητήματα διαφάνειας και καλής διακυβέρνησης.
Κατόπιν μελέτης του διεθνούς και ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου και των σχετικών διεθνών συμβάσεων και συγκέντρωσης της σχετικής εμπειρίας των μελών του, το Δίκτυο, ανάμεσα σε άλλα, πρότεινε τη ρητή συμπερίληψη του πολιτισμού στα πεδία δράσης των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, τη ρητή νομοθετική αναγνώριση του θεσμικού ρόλου της Κοινωνίας των Πολιτών και ουσιαστική βελτίωση του πλαισίου διαβούλευσης με αυξημένο ρόλο για τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών ενώ έθιξε και το ζήτημα της ανάγκης για έναρξη - με πρωτοβουλία της Πολιτείας - μιας διαδικασίας (νομοθετικού) εκσυγχρονισμού των νομικών μορφών μη κερδοσκοπικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Επιπλέον πρότεινε την καθιέρωση και αναγνώριση από την Πολιτεία δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων οργάνων αντιπροσώπευσης της Κοινωνίας των Πολιτών με μέλη από όλους τους τομείς δραστηριοποίησης της.
Το «Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών» τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Link για Σχέδιο Δράσης: https://www.bodossaki.gr/wp-content/uploads/2024/11/ΣΧΕΔΙΟ-ΔΡΑΣΗΣ-ΓΙΑ-ΤΗΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΤΩΝ-ΠΟΛΙΤΩΝ-ΣΤΗΝ-ΕΛΛΑΔΑ.pdf
Photo Credits - Ίδρυμα Μποδοσάκη