To Σωματείο Culture for Change, εκπροσωπώντας τους επαγγελματίες και επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στη διατομεακή διασύνδεση του πολιτισμού με την κοινωνία των πολιτών και προωθούν την κοινωνικοπολιτιστική καινοτομία στην Ελλάδα, σχολιάζει το σχέδιο νόμου «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής» που επηρεάζει τους ελεύθερους επαγγελματίες, προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη του και να φωτίσει τις πλευρές του σ/ν που θα καταφέρουν ένα ακόμη βαρύ πλήγμα στις ήδη επιβαρυμένες και επισφαλείς επαγγελματικές συνθήκες εργασίας των επαγγελματιών του πολιτισμού και του τρίτου τομέα.
Πιο συγκεκριμένα:
Ο τεκμαρτός υπολογισμός του φόρου εισοδήματος, που εισάγεται με οριζόντιο χαρακτήρα, θα δημιουργήσει περισσότερες αδικίες, παρά θα λύσει προβλήματα των επαγγελματιών του κλάδου. Δεν είναι μόνο η επιπλέον οικονομική επιβάρυνση, σε συνδυασμό με παλαιότερα μέτρα που παραμένουν σε ισχύ έστω και μειωμένα, όπως το τέλος επιτηδεύματος και η προκαταβολή φόρου, αλλά και η έλλειψη φορολογικής δικαιοσύνης, καθώς η νέα φορολόγηση επιβάλλεται:
α. επί των ακαθάριστων εσόδων, κατά παράβαση του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος, που προβλέπει τη συνεισφορά εκάστου στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις του
β. επί του μικτού μισθολογικού κόστους του κατώτατου μισθού, θεωρώντας τους ελεύθερους επαγγελματίες ως μισθωτούς παρά το γεγονός το Συμβούλιο επικρατείας έχει αποφανθεί από το 2019 πως πρόκειται για διαφορετικές επαγγελματικές ομάδες. Για παράδειγμα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν λαμβάνουν 14 μισθούς
γ. στα ήδη δρομολογημένα και υπολογισμένα υπό άλλες συνθήκες έσοδα του 2023.
Επιπρόσθετα, το μέτρο των τεκμηρίων, εκτός από αναχρονιστικό, έχει αποδειχθεί ιστορικά και άκρως αναποτελεσματικό, απέχει δε πολύ από το ψηφιακό κράτος και τις σύγχρονες μεθόδους ελέγχου, τα οποία και εμείς θεωρούμε μονόδρομο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Συμμεριζόμαστε δε απολύτως τον προβληματισμό μερίδας της κοινωνίας σχετικά με το κατά πόσο τα τεκμήρια είναι σε θέση πραγματικά να περιορίσουν ή, αντιθέτως, να ενθαρρύνουν τη φοροδιαφυγή.
Δεδομένης της χρήσης τεχνολογικών εφαρμογών και της φύσης των επαγγελμάτων των ΠΔΒ που παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες απευθείας σε εταιρείες του ιδιωτικού ή/και του δημοσίου τομέα (Β2Β), οι ατομικές πολιτιστικές επιχειρήσεις λειτουργούν με πλήρη διαφάνεια, κάτι που θα έπρεπε να επιβραβεύεται, όχι να τιμωρείται.
Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρχουν φοροελαφρύνσεις και να ληφθούν μέτρα βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ανάκαμψης της ελληνικής επιχειρηματικότητας στον τομέα του πολιτισμού όπως προτρέπει:
1. η διεθνής και εγχώρια βιβλιογραφία
2. η πρόσφατη απόφαση της 21 ης Νοεμβρίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ανάληψη ειδικών νομοθετικών ρυθμίσεων από τα κράτη μέλη της ΕΕ για την προστασία των καλλιτεχνών και επαγγελματιών του πολιτισμού ενάντια στις επισφαλείς συνθήκες εργασίας. Ειναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο νομοθετεί προκειμένου να ληφθούν νομοθετικές παρεμβάσεις και δεν εκδίδει μια απλή οδηγία, δηλώντας με αυτό τον τρόπο την επιτακτική ανάγκη στήριξης της συγκεκριμένης επαγγελματικής ομάδας
3. η ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης του έργου: «Εργασιακές και Ασφαλιστικές Μεταρρυθμίσεις στο δημιουργικό και πολιτιστικό τομέα».
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, το Culture for Change διεκδικεί:
● την εξαίρεση των ΚΑΔ του πολιτισμού από τα τρία αντικειμενικά κριτήρια όπως αναφέρονται στο νομοσχέδιο και
● τη συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας ώστε μέρος των εσόδων που θα προκύψουν από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής να διοχετευθούν, εκτός από την Υγεία και την Παιδεία, και προς τους τομείς του Πολιτισμού και της Κοινωνίας των Πολιτών, που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Ελλήνων Πολιτών. Ειδικότερα, η οικονομική ενίσχυση προτείνεται να κατευθυνθεί σε ειδικά προγράμματα που ενισχύουν την πολιτιστική συμμετοχή των Ελλήνων και την παραγωγή πρωτότυπων πολιτιστικών έργων με κοινωνικό πρόσημο με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα του πολιτισμού, προκειμένου να ενεργοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό του πολιτισμού και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.